ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΜΑΙΡΑ

Τρέχουσα Παράσταση

❈ "Ο Βασιλιάς πεθαίνει" του Ευγένιου Ιονέσκο ❈ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μπερανζέ είναι ένας βασιλιάς μ' εξασθενημένη δύναμη του οποίου το βασίλειο καταρρέει. Η βασίλισσα Μαρί και η βασίλισσα Μαργκερίτ (σύζυγοι του βασιλιά), καθώς και ο γιατρός-αστρολόγος-βακτηριολόγος-δήμιος-καθαρίστρια ανακοινώνουν στον Μπερανζέ τον επικείμενο θάνατό του. Γραμμένο στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται για ένα έργο βαθιά πολιτικό και φιλοσοφικό. Στο έργο αυτό ο Ιονέσκο πραγματεύεται το φόβο του θανάτου με μια ειρωνική ματιά.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει» (Le Roi se meurt) του Ευγένιου Ιονέσκο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 στο Παρίσι και θεωρείται το πιο ώριμο και το πιο ανατρεπτικό, για τα δεδομένα του Ιονέσκο, έργο. Στο έργο αναπτύσσονται και αντιπαρατίθενται δίπολα όπως το παρελθόν και το μέλλον, το παλιό και το νέο, το συναίσθημα και η λογική, το ανδρικό φύλο και το γυναικείο. Ενώ ο Ιονέσκο συνηθίζει στα έργα του να εισάγει συνεχώς νέα πρόσωπα ή μορφές (παραδείγματος χάριν στον Ρινόκερο συνεχώς εμφανίζονται ρινόκεροι), στο «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» το βασίλειο και οι χαρακτήρες σταδιακά εξαφανίζονται. Ο Ιονέσκο σε μια συνέντευξη του το 1966 είπε για αυτό το έργο: «Όταν έγραψα το «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» είπαν όλοι «Αφήνει τα avant-garde έργα και γίνεται κλασσικός!». Δεν τέθηκε ποτέ θέμα ανάμεσα στο κλασσικό και στο avant-garde. Έγραψα σε ένα διαφορετικό στυλ απλώς επειδή ήμουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο συνείδησης». Ο Ιονέσκο είχε επίσης πει ότι έγραψε αυτό το έργο όσο ήταν άρρωστος και φοβόταν ότι θα πεθάνει. Για την ακρίβεια εμπνεύστηκε από μια παιδική του σκέψη σχετικά με το θάνατο σύμφωνα με την οποία κάποιος μπορεί πολύ απλά να αρνηθεί να αρρωστήσει και έτσι να ζήσει για πάντα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - Μετάφραση: Ελίνα Γιαννάκη

Παίζουν: Ελίνα Γιαννάκη, 

               Ρεβέκκα Γιαννάκη, 

               Νίκος Κουφάκης, 

               Γεράσιμος Παύλου

Διάρκεια: 60 λεπτά 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε